Jedriličarski klub Horizont Poreč


Jedriličarski klub Horizont Poreč
N. Tesle 16
52440 Poreč
Hrvatska
Oib: 46383729632
Žiro račun: HR8123800061110008215 IKB

E-mail: jk.horizont@gmail.com

 

Jedriličarski klub Horizont-Poreč postoji 10-ak godina. Ima kao cilj promicanje, unapređenje, razvoj jedrenja, te stvaranje uvjeta za nesmetan razvoj sportskog jedrenja u svim njegovim oblicima, u skladu s zakonom i propisima nadležnih tijela te povezivanje sa sportskim jedrenjem suvremenog svijeta.
U svrhu ostvarenja ciljeva  Klub  obavlja slijedeće djelatnosti:
- promicanje svekolikog sportskog jedrenja - planiranje rada i razvitka jedriličarskog sporta, aktivnosti i događaja u svezi s jedrenjem;
- okupljanje, usklađivanje i održavanje regata, natjecanja svih vrsta i natjecatelja svih uzrasta i kategorija, stvaranje i poticanje interesa za sportsko jedrenje; okupljanje, usklađivanje, organiziranje i održavanje izložbi, priredbi, projekcija, sastanaka, seminara, konferencija i rasprava i dr. manifestacija;
- promidžba jedriličarskog sporta u zemlji i svijetu;
- promidžba hrvatskog nautičkog turizma;
- promicanje ekologije i zaštita i očuvanje morske flore i faune.

U 2013. godini Klub je svoje ciljeve ostvarivao kroz brojne programe među kojima izdvajamo:
- škola jedrenja za djecu školskog uzrasta:raspoređena po tečajevima:početni u trajanju 5 dana i napredni; za djecu koja su prošla početni tečaj isto u trajanju 5 dana
- sportska škola mali jedriličari-kondicijski treninzi za djecu predškolskog uzrasta, putem koje se djeca pripremaju za početak aktivnog jedrenja. Škola se održava kroz cijelu godinu i to u dvorani Žatika u trajanju 2*45 min tjedno.
- popularizacija jedrenja kao oblik rekreacije za odraslu populaciju (demo jedrenje); održava se prema mogućnostima. Poziva se članove kluba i zainteresirane građane da se okušaju u jedrenju na jedrilicama krstašima u trajanju jednog dana. Održano 4 takva eventa u toku 2013.godine.
- škola jedrenja za odrasle; škola za odrasle u trajanju 3 dana.Uključuje teoretski dio i praktični dio na jedrilici na moru. Škola na moru traje 2 dana sa spavanjem na jedrilici i učenjem vještina jedrenja i snalaženja na moru.
- organizacija jedriličarskih sportskih natjecanja – regata;u organizaciji JK Horizonta  u 2013.godini održane 4 regate
- sudjelovanje naših takmičara u klasama optimist i laser 4,7 na regatama
 
Škola jedrenja za djecu uzrasta od 7-14 godina održava se svakog ljeta po završetku školske godine. U ovom izdanju škole jedrenja, 32 mlada jedriličara su uspješno savladali program i savladali osnovne vještine jedrenja.

Sportska škola "Mali jedriličari" okuplja djecu predškolskog uzrasta u dobi od 3-6 godina s namjerom da djeca razvijaju motoričke vještine i provode tjelesnu aktivnost  pod nadzorom stručne osobe. Trenutno je 14 djece aktivno.  

Klub je u 2013.g  organizirao tri Demo jedrenja, pokaznih poludnevnih izleta jedrilicom, za zainteresirane građane koji se žele upoznati s jedrenjem.
Za one koji žele doznati o jedrenju više, Klub je organizirao tečajeve jedrenja na krstašu. Tečaj, u trajanju jednog vikenda, se sastojao od teoretskog predavanja i dva dana jedrenja s noćenjem na brodu.
Demo jedrenju je prisustvovalo 32 polaznika, a 12 je savladalo tečaj jedrenja na krstašu.

Klub je sudjelovao u organizaciji četiri regate. Klupsku regatu krstaša, Poreč Open ove je godine posjetilo 12 jedrilica. U suorganzaciji s tvrtkom AM Yachting organizirali smo regatu krstaša monotip Bavaria.
Tradicionalna regata za klase Optimist, Laser 4.7 i Laser Radial Otvoreno prvenstvo Grada Poreča održala se u srpnju uz prisustvovanje 85 takmičara iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Malte i Danske.
Regata za Optimiste Porečki delfin odvijala se u sklopu manifestacije Porečki delfin u organizaciji TZ Poreč. Sudjelovalo je 44 takmičara. Razlog nešto skromnije posjećenosti regate krije se u preklapanju termina s Prvenstvom Hrvatske do 12 godina za klasu Optimist.

 

Sponzori