Matej RapićOtvoreno prvenstvo Grada PorečaHangarMare Milić državna prvakinja u klasi optimist

Završila Regata Grada Poreča - Opti 1.6

Pobjedom Denija Marinovića, mladog jedriličara pulske Vege, završena je prva Regata Grada Poreča za klasu optimist, posljednja ovosezonska kriterijska regata iz službenog kalendara Hrvatskog jedriličarskog saveza najviše kategorije 1.6, organizator koje je bio Jedriličarski klub Horizont Poreč.

U završnom, sedmom plovu regate, trećeg dana jedrenja Martinović je osvojio drugo mjesto te je sa ukupno 16 bodova zadržao vodeću poziciju u apsolutnom poretku koje je preuzeo drugog dana jedrenja od do tada vodećeg Tina Gmitrovića iz pomerskog Cliva. Pobjedom na porečkoj regati Martinović je od Gmitrovića preuzeo i vodeće mjesto na najnovijoj kriterijskoj ljestvici HJS-a. Gmitrović je sa 16. mjestom u sedmom plovu Regate Grad Poreča zadržao ukupno drugo mjesto sa 46 bodova, dok se na treće mjesto probio Ratko Knez iz Splita sa 48 bodova.

Razloga za zadovoljstvo nastupom na Regati Grada Poreča ima i još niz mladih istarskih jedriličara, posebno Sven Stevanović iz rovinjskog Maestrala koji je na koncu zauzeo odlično 8. mjesto u ukupnom poretku, te Val Ivančić iz Horizont Poreča koji je na domaćem terenu, u konkurenciji čak 94 jedrilice, osvojio odlično 9. mjesto. Odlične su bile i istarske jedriličarke, pa je tako, iza pobjednice u ženskoj konkurenciji Ursule Balas iz šibenskog Vala (ukupno 7. mjesto), drugo mjesto na pobjedničkom postolju ženske konkurencije zauzela Nina Škopac iz Cliva (ukupno 11. mjesto), dok je Mare Milić iz Horizont Poreča na kraju bila peta djevojčica (ukupno 16. mjesto).

U konkurenciji jedriličarski i jedriličara do 12 godina valja izdvojiti ukupno treće mjesto Emanuela Skočibušića iz rabačkog Kvarnera (drugi dječak do 12 godina), kao i drugo mjesto Tee Peteh iz Maestrala u konkurenciji djevojčica do 12 godina.

Regata Grada Poreča je protekla u odličnoj organizaciji JK-a Horizont Poreč kojem je to bila premjerna organizacija jedne regate za klasu optimist najviše kategorije HJS-a. Tijekom tri dana održavanja regate vremenski uvjeti za jedrenje bili su idealni te je termin same regate potpuno pogođen i jamac je da će se narednih godina u Poreču na nadmetanju okupiti još veći broj mladih jedriličara i iz inozemstava. Slika koja se sva tri dana jedrenja mogla sa svih pozicija sjevernog dijela grada vidjeti u prijepodnevnim satima, kako flota od stotinjak jedrilica napušta uvalu Peškera i kreće ka regatnom polju, zasigurno je zabilježena brojnim foto-aparatima i kamerama turista koji su tih dana boravili u Poreču i tako zabilježene obići će brojne kutke zemaljske kugle kao najbolja reklama porečkom turizmu.

Uz samo natjecanje regata je kao i obično poslužila mladim jedriličarima iz svih krajeva Hrvatske da steknu nova i još više učvrste već stvorena prijateljstva, te su se svi na koncu pozdravili uz napomenu da jedva čekaju da se ponovno sastanu i nadmeću, za godinu dana ponovno u Poreču.

Sponzori