Matej RapićOtvoreno prvenstvo Grada PorečaHangarMare Milić državna prvakinja u klasi optimist

Aktivan ožujak i travanj za optimiste

Optimisti jedriličarskog kluba "Horizont" imali su vrlo aktivan ožujak i travanj!!!

Jedriličarsko društvo "Val" organiziralo je još jednu u nizu kriterijskih regata. Od 23. do 25. ožujka naši Horizontovci su sudjelovali na Crikveničkoj regati 2017, za klasu optimist. Na žalost vjetar nije bio naklonjen organizatoru, te se prva dva dana nije jedrilo zbog nedostatka vjetra, a trći dan zbog previše vjetra. Zadnji dan regate, jaka bura je dostizala jačinu od 30 čvorova, pri čemu je startao jedan plov, ali ga je regatni odbor naknadno prekinuo.

Nakon Crikvenice, sljedeća regata na kalendaru je bila Trogirska regata. Od 31. ožujka do 2. travnja u organizaciji JK "Trogir" održana je kriterijska regata za klasu optimist. JK "Horizont" su predstavljali Simon Starić, Loris Berljavac, Mišel Milanović i Nika Fornažar. Odjedrili su devet plovova, kako je bilo planirano, te postigli određene rezultate. U ukupnom poretku Simon je zauzeo 46. mjesto, Loris 57., Mišel 83. i 18. mjesto do 12 godina, te Nika 92. ukupno i 20. mjesto do 12 godina. 

Međunarodni proljetni optimist kup 2017, u organizaciji JK "Opatija", održan je od 7. do 9. travnja. Na regati se okupilo 111 jedriličara u klasi optimist, iz Austrije, Slovačke, Češke i Hrvatske. Kup se boduje za rang listu najboljih jedriličara u ovoj klasi, od kojih će najbolji nastupiti na europskom i svjetskom prvenstvu. Prvi dan jedrenja nije se održalo planiranih tri plova zbog teških i zahtjevnih vremenskih uvjeta. Drugi dan se jednim dijelom jedrilo po jutarnjoj tramontani jačine 10 do 15 čvorova, a završilo popodnevnim maestralom jačine do 15 čvorova. U nedjelju je završena regata jednim plovom po tramontani jačine do 20 čvorova. I na ovoj regati su sudjelovali naša četiri hrabra optimista te postigli sljedeće rezultate: Loris 40. mjesto ukupno, Nika 52. ukupno i 4. mjesto djevojčice do 12 godina, Simon 53. ukupno, te Mišel 71. mjesto ukupno i 11. mjesto dječaci do 12 godina. 

I za kraj mjeseca travnja preostala nam je kriterijska regata Split 1700. Prijavljeno je 126, a "Horizont" su predstavljali Simon, Loris i Nika. Kroz tri dana odjedrena su četiri plova po dosta zahtjevnim uvjetima i promjenjivom vjetru. Simon je jedrio vrlo dobro, te je imao konstantne ulaze u cilj. Regatu je završio na 18. mjestu, što je njegov najbolji rezultat u klasi optimist. Loris je jedrio nešto lošije, uz dosta sitnih greškica koje će za iduću regatu sigurno popraviti. Regatu je završio na 66. mjestu, a boljeg plasmana ga je koštala diskvalifikacija u četvrtom plovu. Nika je regatu završila na 100. mjestu, međutim jedrila je mnogo bolje nego što to sam rezultat govori. Imala je dobre startove, te je u drugom plovu prošla kroz cilj 8-a, ali zbog prekoračenja startne linije zaradila je diskvalifikaciju u istom. Treba još puno iskustva u jedrenju po promjenjivim uvjetima kako bi bila konkurentnija u klasi optimist.

U četvrtak, 4. maja, počinje sljedeća regata, također u Splitu, te su naši optimisti ostali na treninzima preko tjedna kako bi se što bolje pripremili za nove izazove.

Želimo im puno uspjeha na ovoj i na svim nadolazećim regatama.

Sponzori