Matej RapićOtvoreno prvenstvo Grada PorečaHangarMare Milić državna prvakinja u klasi optimist

Dan porečkog sporta - nagrade za najuspješnije sportaše i sportašice

Matej Rapić - nagrađen...

Kuglačica Marijana Liović, boćar Darijan Živolić, kuglačice Kuglačkog kluba Istra, te boćari Boćarskog kluba Istra Poreč, najuspješniji su sportski pojedinci i kolektivi Poreča za 2014. godinu u četiri najatraktivnije kategorije - sportašica, sportaš, ženska i muška ekipa, prema glasovanju predstavnika Grada Poreča-Parenzo, Sportske zajednice, sportskih aktivista i novinara. Rezultati su svečano obznanjeni sinoć, u utorak, 27. siječnja 2015. u gradskom kazalištu na tradicionalnoj svečanosti Dan porečkog sporta.

Put do nagrada

Sedmi put ukupno Marijana Liović proglašena je prvom damom porečkog sporta. Kapetanica Kuglačkog kluba Istra, Liović je stigla do četvrtfinala pojedinačnog natjecanja na Svjetskom prvenstvu, osvojila zlatnu medalju pojedinačno i brončanu medalju u parovima na prvenstvima Hrvatske, proglašena najboljom igračicom Prve hrvatske lige u sezoni 2013./2014., te s klubom osvojila međunarodni NBC Cup i zauzela 4. mjesto u Prvoj ligi. Najbolji sportaš Darijan Živolić pak, može se pohvaliti brončanom medaljom u štafetnom izbijanju na Europskom prvenstvu, a sa svojim se klubom plasirao u polufinale Europskog kupa prvaka i osvojio naslov viceprvaka Hrvatske.

U sastavu Kuglačkog kluba uz Liović su još i Snježana Kramar, Vjera Mušković, Tatjana Oštrina, Nataša Ravnić Gašparini, Marija Liović, Katia Oplanić, Nikolina Pavlaković, Biserka Perman, Štefica Horvat Margetić i trenerica Ružica Močibob. Članovi nagrađene boćarske momčadi uz Živolića su Elvis Smolica, Elvis Barbaro, Nikola Hrelja, Ivan Laković, Ivan Lukšić, Joško Mardešić, Antonio Puniš, Antonio Rioža, Igor Vretenar, Nenad Tadić i trener Dražen Puniš.  

Osim ovih, dodijeljen je niz vrijednih nagrada i priznanja porečkim sportašima i sportašicama. Do njih se dolazi putem nominacija koje vrši Povjerenstvo, kojeg čine predsjednik i tajnica Sportske zajednice Grada Poreča, predstavnik medija koji prati sport, sve na temelju postignutih rezultata i uspjeha ostvarenih na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a kandidature potvrđuje Izvršni odbor Sportske zajednice. O kandidatima je putem glasačkih listića glasao ocjenjivački sud kojeg su činili gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i sport, tajnica, članovi Izvršnog i Nadzornog odbora Sportske zajednice, te predstavnici elektronskih i pisanih medija s područja Grada.
Laureati i Radošić, Komšić, NK Jadran, Puniš i Stojaković

Nagrada za najboljeg sportaša/sportašicu s invaliditetom otišla je Marini Radošić iz Karate kluba Finida, koja je nastupila na natjecanjima u kategorijama seniorki i veteranki na županijskom prvenstvu, prvenstvu Hrvatske i međunarodnom karate turniru, te prvenstvu Hrvatske za invalidne osobe u izvođenju kata. Na natjecanjima je osvojila ukupno pet medalja, dvije zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane.

Najaktivnijom sportskom udrugom proglašen je Nogometni klub Jadran Poreč za koga je nagradu preuzeo predsjednik Ronald Žužić. Klub se natječe sa seniorima u četvrtoj HNL, a u sustavu natjecanja ima još pet sekcija u mlađim dobnim skupinama, kao i veteransku ekipu. Klub okuplja ukupno 324 člana, od čega 220 članova u dobi do 18 godina. Akcent je na igračima mlađeg dobnog uzrasta, pa su tako osvojili prvo mjesto u županijskoj ligi u kategoriji juniora i kadeta, te na međunarodnim turnirima u Dravogradu i Jastrebarskom gdje su se okrunili prvim, odnosno trećim mjestom u kategoriji kadeta.

Nagradu za najboljeg sportskog djelatnika osvojio je Leonard Komšić, trener i voditelj Kickboxing kluba King koji broji preko 200 članova, od čega 50 posto vrtićkog i školskog uzrasta. Komšić je organizator prvenstava Hrvatske u kickboxingu za seniore i juniore 2014, memorijalnog turnira „David Sain“, te organizator FFC turnira. Trener je Igora Jurkovića, FFC prvaka u kategoriji do 95 kilograma, te Davida Matoševića koji je osvojio broncu na europskom seniorskom prvenstvu, te prvaka Hrvatske Ognjena Topalovića i juniorskog prvaka Hrvatske Amela Dizdarevića. Kako Komšić nije bio u mogućnosti doći na dodjelu, nagradu je u njegovo ime preuzela kći.

Titulu najboljeg trenera podijelili su Dražen Puniš, trener Boćarskog kluba Istra Poreč i Miodrag Stojaković, trener Odbojkaškog kluba Poreč, koji su dobili jednaki broj glasova.

Uručene su i nagrade perspektivnim mladim sportašima i sportašicama, a to su Rendy Radin (Atletski klub „Maximvs“), Mateo Šušljik (gradski stolnoteniski klub „Poreč“), Matej Rapić (Jedriličarski klub „Horizont“), Flavia Paliaga (Karate klub „Finida“), Danijel Čitar (Klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju), Nina Klaić (Mačevalački klub „Špada“), Noa Zelić (Plivački klub „Poreč“), Gianfranco Pribetić (Rukometni klub „Poreč“), Toni Šimonović (Teniski klub „PRO 2000“), Diego Žužić (Golf klub“Parentium“), Oleksandra Oliynykova (Teniski klub PRO 2000), Enrico Ghersinich (Šahovski klub „Vladimir Gortan“), Amel Dizdarević (Kickboxing klub „King“). Nagrade za najperspektivnije sportaše/sportašice osvojile su Laura Božić (Klub ritmičko-sportske gimnastike), te Lena Burilo (Odbojkaški klub „Poreč“).
Dobitnik nagrade za životno djelo Livio Velenik

Vrijedna nagrada za životno djelo u području sporta dodijeljena je Liviju Veleniku, dugogodišnjem sportskom djelatniku iz Poreča. Kako je rečeno u obrazloženju, u aktivnost porečkog Nogometnog kluba Jadran kao jedan od rukovoditelja uključio se 1959. godine, a u istom je klubu kao dužnosnik ostao aktivan neprekidno sve do današnjih dana. Velenik je obnašao brojne rukovodeće funkcije u NK Jadran, od dopredsjednika, tajnika, člana Izvršnog odbora, člana raznih komisija, te bio predsjednik u dva navrata. S NK Jadranom prošao je sve njegove uspone i padove, te je bio svjedok svih njegovih najblistavijih uspjeha. U svom bogatom sportskom ciklusu bio je aktivan sa rukometašima, odbojkašicama, te kraće vrijeme i sa kuglašima. Sudjelovao je u organizaciji svih značajnih manifestacija, te je od samog početka sudjelovao i u pripremama nogometnog kluba. Za svoj predan volonterski rad u sportu nagrađivan je od strane raznih sportskih i društvenih organizacija, te u više navrata bio proglašen najboljim sportskim radnikom nekadašnje Općine Poreč.

Nagrade su sportašima uručili gradonačelnik Edi Štifanić, njegova zamjenica Nataša Basanić Čuš, predsjednik Sportske zajednice Grada Poreča Milan Markežić, tajnica Silvija Deković, predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus, te Siniša Krajač, glavni tajnik hrvatskog Olimpijskog odbora za programe lokalnog sporta.

Gradonačelnik Edi Štifanić rekao je kako je ovo dan kada se slave sportski uspjesi i prilika za „inventuru“ sportskih dostignuća u gradu. Dodao je kako Grad prepoznaje uspješne sportaše i entuzijazam svih koji se bave sportom, a Poreč je ne samo turistička metropola nego i grad sporta.

-Za svakog sportaša velika je podrška pljesak s tribina i zato pozivam sve naše sugrađane da bodre naše sportaše i sportašice, a Grad će im i dalje biti podrška. Želim se zahvaliti svima zaslužnim za uspjehe naših sportaša, te čestitati dobitnicima nagrada i priznanja, kazao je gradonačelnik Štifanić.

Druženje sportaša i uzvanika na svečanosti nastavilo se uz zakusku u foajeu kazališta.  

Grad Poreč

-NAGRADA ZA NAJBOLJU SPORTAŠICU
LIOVIĆ MARIJANA (ženski kuglački klub Istra)

-NAGRADA ZA NAJBOLJEG SPORTAŠA
ŽIVOLIĆ DARIJAN (boćarski klub Istra Poreč)

- NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU EKIPU
ŽENSKI KUGLAČKI KLUB ISTRA

- NAGRADA ZA NAJBOLJU MOMČAD
BOĆARSKI KLUB ISTRA POREČ

-NAGRADA ZA NAJBOLJEG TRENERA
STOJAKOVIĆ MIODRAG (odbojkaški klub Poreč)
PUNIŠ DRAŽEN (boćarski klub Istra Poreč)

- NAGRADA ZA NAJBOLJEG SPORTSKOG DJELATNIKA
KOMŠIĆ LEONARDO (kickboxing klub King)

- NAGRADA ZA NAJAKTIVNIJU SPORTSKU UDRUGU
NK JADRAN - POREČ

-NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO
VELENIK LIVIO (NK Jadran - Poreč)

-NAGRADA ZA NAJBOLJEG SPORTAŠA S INVALIDITETOM
RADOŠIĆ MARINA (karate klub Finida)

PERSPEKTIVNI SPORTAŠ:

-Radin Rendy (atletski klub „Maximvs“)
-Šušljik Mateo (gradski stolnoteniski klub Poreč)
-Rapić Matej( jedriličarski klub „Horizont“)
-Paliaga Flavia (karate klub „Finida“)
-Čitar Danijel (klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju)
-Klaić Nina (mačevalački klub „Špada“)
-Zelić Noa (plivački klub Poreč)
-Pribetić Gianfranco (rukometni klub Poreč)
-Šimonović Toni (teniski klub PRO 2000)
-Žužić Diego (golf klub“ Parentium“)
-Oliynykova Oleksandra (teniski klub PRO 2000)
-Ghersinich Enrico(šahovski klub Vladimir Gortan)
-Dizdarević Amel (kickboxing klub „King“)

NAJPERSPEKTIVNIJI SPORTAŠ:

-Božić Laura (klub ritmičko-sportske gimnastike)
i
-Burilo Lena (odbojkaški klub Poreč)

 

(tekst: SZGP; photo: Foto Studio Edi)

Sponzori