Matej RapićOtvoreno prvenstvo Grada PorečaHangarMare Milić državna prvakinja u klasi optimist

Predavanje Mitje Zupančića - SVJETIONICI IZ DOBRA AUSTROUGARSKE i izložba Slavoljuba Katančevića

U subotu, 12.3.2016. u 19:00h u klubu ćemo imati jedinstvenu priliku poslušati predavanje Mitje Zupančiča o Jadranskim svjetionicima iz doba Austro-Ugarske.

Od 2014. do 2018. možemo slaviti 200-godišnjicu od kada je Austro-Ugarska započela planski graditi svjetionike i molove uzduž Jadranske obale.
Danas još je ‘živih’ 56 starih lanterna u četiri države. Njih 50 pripada hrvatskoj, logično su sagrađeni, a autor knjige ‘Svetilniki’ (Lighthouses) jedri po njihovim rutama.
Uživajte u pričama Mitje Zupančića i njegovim jedriličarskim avanturama prekrasnim svjetionicima.

Mitja Zupančič je novinar, publicist i izdavač nautičke literature i predavač sigurnosti na moru.
Član je WLS (World Lighthouse Sociaty).
Uz jedrenje ga najviše privlači povijest, UNESCO baština na Jadranu, svjetionici, te stare i tradicionalne barke, a iznad svega čovjek i klapska glazba, koja je direktna veza sa našim starima …
Aktualni je dobitnik prestižne novinarske nagrade ‘Zlatna penkala’ za objave u 2014, (podjela je bila u palači Dverce u Zagrebu u lipnju 2015., a posebno je bio istaknut članak Rota palagružona – najstarija regata u Europi).
Autor je 3 knjige i 7 dokumentarnih filmova iz serije ‘Obrazi z Jadrana’, za koje je napisao i glazbu.
Bio je više puta intervijuiran u različitim hrvatskim novinama te na HTV-u.
U foto natječaju revije Otvoreno more za 2015. njegove dve fotografije došle su u finalni izbor, a zadnji značajniji intervju objavljen je More magazinu pod naslovom ‘S morem na Ti’, broj  226 (listopad/studeni 2015).

Osim predavanja, imamo još jedan lijepi događaj. Naš sugrađanin pomorski kapetan Slavoljub Katančević je ujedno i dugogodišnji filatelist i član Porečke filatelističke udruge. Povodom našeg predavanja Svjetionici iz doba Austro-Ugarske izložiti će svoju bogatu arhivu poštanskih maraka, pečata, dopisnica na temu svjetionici. Moči će se pogledati prije i nakon predavanja.

 

Sponzori